Parohia Tataraseni se compune din satul Tataraseni , si si-a luat numele probabil de la Tatari sau Tatarasii, aflati in acest loc , ori prinsi ca robi si asezati aici.
Satul si mosia Tataraseni pe la 1672 au fost proprietatea lui Petriceicu Voda. Acest domn, intorcandu-se dimpreuna cu Grigore Ghica, domnul Valahiei de la razboiul urmat intre turci si lesi la Hotin , unde luara si ei parte , siliti de turci, batuti de poloni, au trecut prutul pe la zalucia la Crainiceni, langa Radauti, pe atunci Judetul Dorohoi, unde s-au despartit. Petriceicu Voda a mers la satul lui, la Tataraseni, iar de acolo a luat drumul pe sub codrula Ibanesti, spre Cernauti, sa intampine pe poloni, care veneau din sus, si de a se uni cu ei asupra turcilor.
Boierii in frunte cu Miron Costin, care insoteau pe Perticeicu, nu se unise cu el de a fi cu polonii, ci s-au retras la satul Cieaceni , azi Dimacheni, mosia lui Miron Costin , cerand la Poarta alt domn in Moldova, care li se trimise pe Dumitrache Cantacuzino(1674 – 1676). Dar sub Cantacuzino- voda Moldova suferi mult din partea tatarilor adusi de domn, de a ierna in tara ca paza dinspre poloni. Cantacuzino Voda , indemnat de turci, a stricat si cetatile de aparare Neamtu, suceava (arsa)si Hotinul, care si azi stau ruinate. Perticeicu , alungat de tatari , fugi in Polonia. El domni umai un an, facand Manastirea Onofrei, Langa Siret, Sfintita de Mitropolitul Dositei , de acolo fugi si Mitropolitul cu petricicu la 1674 in Polonia.
Petriceicu se reantoarse cu polonii, alungand pe Cantacuzino- voda din Iasi si la gura Buhotinului, dincolo de Husi se lupta cu turcii si tatarii, dar polonii inceteaza de a se lupta si Petriceicu, lipsit de ajutor, se reintoarce prin Iasi, Suceava, Siret, in Polonia. Asemenea si Dositei devein a doua oara Mitropolit in 1675 sub Antonie Roset (1676 – 1679) si sub Constantin Cantemir (1685 – 1693).
Regale ioan Sobieschi al polonilor , intrand in tara in razboiul cu turcii, la 1686, lua moastele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava si prizonier pe Mitropolitul Dositei , cu documentele mitropoliei, und si muri la 1694 la zolchiev, in Galati.
Dupa 97 de ani, la 1783, moastele fura liberate de la Cideova dintr-o manastire vasiliana langa Liov, de catre imparatul Iosif la II- lea al Austriei, dupa intrventia altui Dositei ce era Episcop la Radautul Bucovinei, asezandu-le cu mare solemnitate la suceava.
ISTORICUL BISERICII
La 1803 , in condica liudelor gasim Tataraseniii a logofatului C. Ghica . fantana Doamnei se afla pe mosia Tataraseni. Urmele unei vechi Biserici, aproape de mijlocul satului se abserva si astazi. La 1851, proprietar fiind Ioan Misoglu, care face biserica cu hramul “Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” din Tatarasenidi piatra si caramida, cu data de 30 ianuarie 1851. Catapeteasma e infrumusetata cu stalpi asezati oval, avand picura si sculptura frumoasa, cu amvon diaconesc fiind si strana arhiereasca. Sfantul Aer a fost adus de la Sf. Munte, de monahul Ghenadie , cumparat de Th. Alexandroaie. Prin 1887 si 1900 tatarasenii erau proprietatea fratilor Iancu si Matei Rosetti, care repara biserica si mai zidesc una cu hramul “ Sf. Nicolae”, la mosia Nichiteni, langa Cotusca, dar din cauza locului mlastinos se desfiintiaza.
La 1915 Matei Rosetti vinde comunei Mileanca o parte din mosia Tataraseni. Mosia Tataraseni cuprinde o suprafata de 1079 ha din care 150 ha iazul proprietatii Tataraseni , avand moara de apa cu doua pietre pentru faina de grau si porumb. La expropriere a ramas propritatii 437ha.
In anul 2012 s-a turnat temelia pentru noua Biserica Cu Hramul “Nasterea Sf. Ioan Botezatorul si Sf Ierarh Nectarie “.